Annons

Förvirrat inför nikotinförsäljning

Lördag första mars går starskottet för försäljning av nikotinläkemedel i detaljhandeln. Många mindre kommuner tycks tagna på sängen över att det är de som ska kontrollera försäljningen.

21 feb 2008, kl 12:44
0

Igår offentliggjorde Läkemedelsverket föreskrifterna för detaljhandel med nikotinläkemedel, trots att handlingen formellt inte var klar.
? Vi offentliggör föreskriften innan den är tryckt, den har inte ens fått ett nummer ännu. Men det är ett sådant tryck från kommuner och handlare att vi beslutade lägga ut den i det här skicket, säger Erica Hagblom på Läkemedelsverkets inspektionsenhet.

Lördag den första
mars, är den första försäljningsdagen för nikotinläkemedel i handeln. Beslutet togs av riksdagen just före jul, 19 december, och innebär att de detaljister som vill sälja preparaten ska anmäla detta till kommunen.
Kommunerna ska i sin tur vidarebefordra informationen till Läkemedelsverket.
Det är kommunens ansvar att kontrollera försäljningen utifrån Läkemedelsverkets föreskrifter.Men det finns inte någon fast procedur för hur kommunen ska handha anmälningar och kontrollen över försäljningen. Hur det sker bestämmer varje kommun .
I föreskrifterna finns till exempel bestämmelser för hur nikotinläkemedlen ska förvaras, att de i butiken ska förvaras under direkt uppsikt av personal m.m.
En gång i kvartalet ska försäljaren lämna uppgifter till Läkemedelsverket om hur många förpackningar man sålt.

Men just
nu tycks förvirringen stor hos en del av de 290 kommunerna.
 ? Det har ringt kommuner till oss som blivit mycket förvånade över att något ansvar ligger på dem, säger Erica Hagblom.
Ängelholm kommun är ett exempel:
-Just nu är det lite virrigt, säger Maria Mosand på kommunens miljökontor.
jag har hand om tobaken, men jag vet inte om det här är mitt bord egentligen.
Hon har tagit emot de anmälningar som hittills kommit in, tre stycken.
? Jag lägger de på hög här så länge, för vi vet inte hur vi ska gå tillväga faktiskt, om vi ska utöva tillsynen, eller om Läkemedelsverket gör det?
? Men vi måste ta tag i det här nu.
Hur många handlare som kommer att sälja nikotinläkemedel vet man inte idag, men det lär finnas runt 15000 försäljningsställen för tobak i Sverige . Enligt riksdagsbeslutet kan också restauranger och hotell anmäla att man vill sälja medlen.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng