Outback pharmacy ? apoteket i vildmarken

Utslängd i ingenmansland 120 mil väster om Sydney och 50 mil norr om Adelaide ligger Broken Hill. En gång var staden en av de viktigaste gruvorterna i staten New South Wales i Australien. I dag är det en välmående men sömnig småstad på 23000 invånare med ett förflutet i filmbranschen. Dessutom har Royal Flying Doctors Service ? Australiens mytomspunna flygande doktorer ? sitt huvudsäte här.

21 okt 2002, kl 16:31
0

Alldeles intill flygplatsen ligger den stora hangaren som visar var de flygande doktorerna håller till. Värmen från den cementerade gångstigen strålar upp genom fötterna. Luften dallrar i hettan. Basen är öppen för besökare och det är många som passar på att titta in på utställningen och får sig en pratstund med Reta Elliot som hälsar välkommen bakom informationsdisken.


Inne i själva hjärtat av verksamheten, sambandscentralen, sköter Wendy Fisk den dagliga ruljansen. Det är hon som rattar kommunikationerna mellan flygplanen och basen och det är hon som ser till att de dagliga klinikronderna fungerar.


På basen arbetar sju läkare och tio sjuksköterskor tillsammans med piloter, tekniker och administrativ personal ? tillsammans cirka 80 personer. Till sitt förfogande har de två flygplan (King Air B200C) och ett par fyrhjulsdrivna bilar. Varje morgon vid sjutiden lyfter ett flygplan med läkare, tandläkare och sjuksköterska till isolerade kommuner och egendomar. Ibland följer även barnmorska och specialist från Sydney med i planet.


För patienterna fungerar det som att gå till doktorn i tätorten men det ger dem också chans att träffa släkt och vänner. Den ambulerande kliniken är vildmarkens sociala träffpunkt.

Medicinlådor på utvalda platser


Royal Flying Doctor Service betjänar cirka 1100 patienter från basen i Broken Hill. För den som inte har möjlighet ? eller inte behöver ? att träffa en läkare ansikte mot ansikte finns telefonmottagningar varje vardag klockan 08.00 och 16.00. Förr ? innan satellittelefonerna ? gjordes dessa via radio på vissa speciella våglängder (4055 KHz) med anrop som till exempel ?Victor?Charlie-Charlie?. Under dessa samtal ställer doktorn diagnoser och ordinerar läkemedel.


För att patienten lättare ska kunna beskriva var det gör ont i telefonsamtal med doktorn, är kroppen indelad i 12 zoner 1-12 på framsidan och A-J på baksidan. Eftersom tillgången på apotek ute i ödemarken är obefintlig har man installerat stora medicinlådor på särskilt utvalda platser. De kan finnas på en egendom eller vid en gruva ? någonstans där människor finns och kan behöva tillgång på läkemedel och bandage av olika slag. Medicinlådorna är packade efter ett särskilt mönster och alla läkemedlen är grupperade och numrerade för att underlätta hanteringen. Doktorn kan alltså säga till patienten att ta läkemedel 5 och vid nästa telefonsamtal följs patienten upp. En historia berättar om mannen som ordinerades läkemedel 9 under en radioklinik. Vid påföljande klinik rapporterade patienten att det varit tomt i nummer 9 men han hade tagit nummer 7 och 2 och mådde nu alldeles utmärkt!


? Det där är en skröna, men den är rolig, säger Jane Bryant och tar en klunk vatten.

Eget ansvar för lådan


Takfläkten surrar hemtrevligt och även om det kanske inte blir svalare så hjälper den till att röra om i luftlagret inne på Jane Bryants kontor. Hon är en av sjuksköterskorna på basen.


? Mig veterligt har vi aldrig haft problem med våra medicinlådor, fortsätter hon.


? Ingen missbrukar det förtroende det innebär att ha dem under sitt tak, eftersom alla är så ytterst medvetna om vikten att ha tillgång till den. Den som vill ha en låda ansöker hos Royal Flying Doctors Service, men sedan är det upp till var och en att ta ansvar för den. I boxen finns alla slags läkemedel allt från morfin till bandage.


Det finns cirka 3 500 medicinboxar runt om i landet. Och det gäller att sköta om sina medicinlådor, hålla koll på utgångsdatum och rekvirera de läkemedel som fattas. När de behöver fyllas på talar man med doktorn på basen som rekvirerar från apoteket. Vid första tillfälle skickas de rekvirerade läkemedlen till beställaren antingen med postflyget eller i samband med flygande doktorernas besök.

Ett apotek betjänar flygande doktorerna


Argent Street är bred och kantad med eukalyptusträd, oleander, bottle brush-buskar och ett och annat monument. Utanför en av pizzeriorna sopar Heather Dansie trottoaren. Hon hälsar ett glatt G´day och pekar stolt på hotellet tvärs över gatan.


? Där, säger hon stolt, spelades ?Priscilla ? öknens drottning? in, scenen med ABBA-låtarna. Det var där.


Hon återgår till sopandet. I turistinformationen om hörnet är det fullt med folk. Årets upplaga av lantbruksmässan ?Agfair? öppnar påföljande dag och farmare och lantbrukare från det inre av Australien har kommit till Broken Hill för att mäta sina krafter. Himlen är djupaste blå. På toppen av det höga, svarta ?berget? avtecknar sig ett futuristiskt stålskelett ? Miners memorial ? ett monument över de gruvarbetare som miste sina liv i gruvan och ett museum. Mot slutet av gatan ligger Healthsense Pharmacy. Även om det finns fem apotek i Broken Hill är det bara ett som betjänar de flygande doktorerna. Det ligger i ett vackert gammalt viktorianskt hus med ett trätak som skjuter ut över trottoaren och ger skugga och skydd mot den nästan fyrtiogradiga hettan. Luften bränner mot skinnet utan att man ens behöver röra sig!


De moderna skjutdörrarna glider upp och apotekare Con Peoples har just lämnat ut huvudvärkstabletter. Det borde se mer olikt ut, mer rustikt på något sätt med Akubra-hattar och Williams-boots i hyllorna i stället för nallebjörnar, hårspännen och solhattar i halm. Fördomar!


Som på alla andra apotek i Australien säljs allt från laxermedel till parfymer och badmössor. Men Con Peoples säger att cirka 65 procent av det som säljs ändå är läkemedel och resten är småplock.


Con Peoples och hans medhjälpare Vicky Collie har bråttom med att expediera recepten från gårdagens flygande klinikrunda. De ska göras i ordning och packas och skickas ut till patienterna så fort som möjligt. Som på så många andra apotek runt om i världen säljer Con Peoples mest läkemedel mot hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och astma.


? Just den här morgonen kommer recepten från Moomba, säger han och radar upp diverse burkar. Men andra dagar är det kanske Tibooburra, Pooncarie eller Wiawera. Klinikrundorna är aldrig längre bort än en timma med flyg eller fyrhjulsdriven bil.


? Vi har en allt äldre befolkning som behöver allt fler läkemedel, säger han.


? Det blir allt vanligare att läkarna skriver ut de nya läkemedlen. Men det blir dyrt. Vi brukar diskutera med kunden om att eventuellt byta till ett generikum, när doktorn inte kryssat i den ruta som förbjuder det.

Livskvalitet ute i bushen


Con Peoples är född i Broken Hill. Han har utbildat sig i Adelaide men längtan hem blev för stark. Han återvände och har ingen tanke på att flytta tillbaka till storstaden. Han älskar sitt Broken Hill och tycker det är ?waste of time? att sitta i bilkö in till jobbet i stan. All sin lediga tid ägnar han och frun sig åt att ?go bush? med sin husvagn. En stilla weekend vid en clay-pan (uttorkad saltsjö), sprakande lägereld och kängurur som dansar i månskenet. Vad kan man mer begära av livet.


? I Broken Hill känner jag mina kunder. Det är ett stort plus. Vi kan prata med varandra och vi litar på varandra. Men det kan vara svårt med fortbildningen. Bor man i stan kan man gå på kvällsmöten och hålla sig uppdaterad. Här måste man lita till sig själv. Fast, det är ju inte så långt till Dubbo, säger han sedan.


? Bara en och en halv timma med flyg!


De flygande doktorernas recept är klara. Nu ska nästa omgång läkemedel packas i veckoransoner. De ska skickas ut till cirka 250 gamla som bor på sjukhem och äldreboende. Men snart är det semester och då drar Con Peoples husvagnen ända upp till Cape Anteria. Tre veckor i lugn och ro. Det ser han fram emot.