Opiater saknar barndoseringar

Läkemedel till barn på sjukhus är sämre dokumenterade än läkemedel i öppenvård, konstateras i ny rapport.

5 nov 2013, kl 10:13
0

Barns speciella behov när det gäller läkemedel kommer att finnas kvar inom en överskådlig framtid konstaterar Läkemedelsverket i sin nya delrapport i ämnet. Sjukvården kommer behöva ta fram särlösningar när det gäller läkemedelsbehandlingar för barn flera år framöver.

Inom ramen för den nationella läkemedelsstrategin är en av Läkemedelsverkets uppgifter att förbättra kunskapen om barns läkemedel och dess användning och verka för en säkrare användning inom barnsjukvården.
I den senaste delrapporten har Läkemedelsverket bland annat granskat användningen av smärtstillande medel i slutenvården för barn och ungdomar upp till 18 år.

Den visar att 41 procent av alla smärtstillande som ges till unga är otillräckligt dokumenterade. Andelen var högre ju yngre barnen var, vilket beror på att det till exempel helt saknas information om barn i produktinformationerna för morfin och flera andra opiater. Flera NSAID och paracetamol saknar också styrkor och doseringsinformation för de yngsta barnen.

I rapporten ser man också en skillnad mellan regioner när det gäller användning av smärtmedel till de små. Mindre sjukhus tycks till exempel ordinera mer smärtläkemedel än universitetssjukhus.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng