Annons

Omega-3 påverkar inte hjärtats hälsa

Att äta omega-3 som finns naturligt i fet fisk tycks inte minska risken för att drabbas av hjärtsjukdom, enligt en ny studie. Fynden stärker en studie från tidigare i år.

12 sep 2012, kl 09:51
1

Annons

Omega-3 påverkar inte hjärthälsan enligt två nya studier

Studien, som publiceras i senaste numret av Jama, baseras på tidigare kliniska prövningar med totalt 68 000 patienter. Enligt de grekiska forskarna bakom analysen har fettsyror inte någon påverkan alls på dödsfallen. Det fanns inte någon skillnad oavsett om individerna fått sina fettsyror via tabletter eller från fisk i kosten.

Det här resultatet stöder en tidigare studie från en grupp koreanska forskare. Den bygger på resultaten från 20 000 deltagare, och visade inte heller någon förbättrad hjärthälsa hos de som använde fettsyror.

Den nu publicerade analysen bygger på 18 placebokontrollerade studier, de äldsta från slutet av 1980-talet.

– Eftersom människor som äter mycket fisk visat sig leva längre trodde forskarna tidigare att man genom att utvinna enbart den aktiva substansen skulle få samma resultat. Nu vet vi att man inte kan tänka på enskilda näringsämnen isolerat, säger Alice Lichtenstein, professor i medicin på avdelningen för klinisk forskning och hälsa vid Bostons universitet i en kommentar.

Att fiskätare drabbas av mindre hjärtproblem beror helt enkelt på att de därmed också äter färre stekar och hamburgare, menar hon.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng