Annons

Behovsbehandling vid astma ger bra resultat

Att behandla astma med steroider vid symptom ger samma resultat som förebyggande behandling med en justerad dos.

12 sep 2012, kl 11:36
0

Annons

Astmapatienter rekommenderas ofta behandling med inhalerade steroider i förebyggande syfte. Dosen kan behöva justeras beroende på hur svåra symptomen är, något som det inte råder konsensus om hur det ska går till.

Amerikanska forskare vid University of Texas Medical Bransch, Galvstone, har undersökt vilken typ av strategi som ger bäst resultat, behandling enbart vid symptom eller kontinuerlig behandling där dosen justeras med hjälp av kväveoxid test eller läkarkontroller. Studien, som publiceras i Jama, visar att tiden till en försämringsperiod var lika i alla grupperna.

I studien ingick 342 vuxna patienter med lindrig till måttlig astma som slumpades till någon av de tre strategierna under tre månader. En grupp fick behandling med beklometason två gånger per dag och deras dos justerades efter ett test som mätte halten kväveoxid i utandningsluften var sjätte vecka. En annan grupp fick samma behandling men deras dos justerades av en läkare som bedömde symptomen. Den tredje gruppen inhalerade steroider när de hade behov. Dessa behandlades också med albuterol, en snabbverkande luftrörsvidgare.

Att behandlingsresultaten blev så pass lika för alla grupper tyder på att patienter i många fall kan ta behandling vid behov istället för förebyggande, något som kan vara både enklare och billigare enligt studiens huvudförfattare William J Calhoun.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng