Nytt vaccin behöver inte kylas

Brittiska forskare har utvecklat en metod där vacciner kan kapsals in i sockermolekyler och på det sättet inte behöver kylas. Det förbättrar möjligheterna att leverera livsviktiga vaccin till miljontals barn i tredje världen.

20 okt 2004, kl 11:59
0

Annons

Cirka två miljoner barn dör varje år i sjukdomar som går att förhindra med vaccin. Upp mot hälften av allt vaccin som tas fram förstörs på grund av för hög eller för låg temperatur.
Nu har ett brittiskt företag, Cambridge Biostability, utvecklat ett sätt att bevara vaccin genom att kapsla in det i sockermolekyler och exkludera vatten.

Metoden används naturligt av växter, djur och jäst för att överleva när torka slår till. Vissa växter har väckts till liv efter århundraden av torka bara genom att tillsätta vatten. Inom ett par minuter eller timmar är de aktiva och fullt fungerande växter igen, förklarar forskarna bakom upptäckten.

Det nya vaccinet, som är under utveckling, ska ge skydd mot fem sjukdomar; difteri, stelkramp, kikhosta, hepatit B och hjärnhinneinflammation. Kombinationen har visat sig stabil i temperaturer där ett vanligt vaccin skulle vara förstört inom ett par veckor. Diskussioner pågår med ett indiskt företag, Panacea Biotec, om att börja producera vaccinet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng