Apoteket anklagas för att utnyttja monopolet

Svensk Handel anklagar Apoteket att utnyttja sin monopolställning. Det gör Apoteket genom att i hemlighet lansera en ny butikskedja, redo att kväva all konkurrens den dag beslutet i Bringwellmålet i EG-domstolen kommer.

20 okt 2004, kl 11:23
0

Annons

Anledningen är en förmodad friande dom i Bringwellmålet, som Stockholms Tingsrätt har hänvisat till EG-domstolen för vägledning. Dom väntas i november/december.

Generaladvokatens utlåtande i maj gick längre än många trodde och menade att hela den svenska apotekslagstiftningen strider mot konkurrensreglerna inom EU. Enligt honom ska både receptbelagda och receptfria läkemedel kunna säljas på en konkurrensutsatt marknad.

Enligt en artikel i Dagens Nyheter ser scenariot ut så här enligt Svensk Handel:

?Statliga Apoteket har bildat ett helägt dotterbolag, Adara, med uppgift att bereda väg för Apoteket Shop, en kedja av butiker som ska etableras över hela Sverige där Apoteket ska sälja receptfria läkemedel tillsammans med ett stort utbud egenvårdsprodukter.

Butikerna behöver inte förestås av utbildade farmacevter, något som tidigare varit ett argument för att Apoteket ska få behålla den exklusiva rätten att sälja även receptfria läkemedel. I stället kan verksamheten underordnas samma regler som gäller för apoteksombuden.

När beslutet om att monopolets dagar är räknade kommer finns en helt ny slagkraftig detaljhandelskedja färdigutbyggd för att säkra de receptfria miljarderna åt Apoteket.?

– I skydd av monopolet gör de allt som vi anser bör göras men utan konkurrens. Dessutom är de förtegna om det, säger Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel, till Dagens Nyheter. Thomas Svaton menar att Apoteket på det här sättet skaffar sig ett svårinhämtat försprång.

Apotekets informationsdirektör Thony Björk menar i samma artikel att det är helt andra överväganden som ligger bakom beslutet att bilda Adara just nu.

– Vi vill att det ska vara enklare att hantera produkterna som inte omfattas av monopolet genom att särredovisa dem i ett eget bolag. Jag förstår att de resonerar så, men man måste inse att de bedriver en hård lobbyverksamhet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng