Annons

Hägglund vill förhindra nytt monopol

Apoteket ska inte bedriva en verksamhet som bygger upp ett nytt monopol. Det var socialministerns besked på det möte mellan honom och den nyinrättade Allians för konkurrens som avslutades för en stund sedan.

19 apr 2007, kl 17:27
0

Annons

Efter de senaste turerna kring Apoteket och dess planer på att bli grossister hade idag Apotekets främsta kritiker och socialminister Göran Hägglund ett möte för att diskutera regeringens syn på frågan. Allians för konkurrens, som består av Läkemedelsindustriföreningen, Sveriges farmacevtförbund, Kronans droghandel, Tamro och Svensk dagligvaruhandel, ville bland annat veta om regeringen har några planer på att ändra ägardirektiven.
– Det var ett bra möte och vi känner oss lugnade av att beskedet att Göran Hägglund inte tycker att Apoteket ska bedriva verksamhet som är i strid med det politiska målet att skapa en ökad konkurrens. Och utifrån det ställningstagandet förutsätter vi att han kommer att ändra ägardirektiven på Apotekets bolagsstämma den 25 april så att Apoteket inte kan fortsätta med sina planer, säger Lennart Axelsson, förbundsdirektör på Sveriges Farmacevtförbund.


När det gäller frågan om hur väl regeringen har känt till Apotekets planer så kvarstår fortfarande frågetecknen.
– Den frågan ställde vi aldrig och jag kan inte uttala mig om hur det är med den saken, på det här mötet ville vi framförallt diskutera den principiella frågan och vi gick inte in på alla detaljer, säger Lennart Axelsson.