Nytt initiativ ska minska utsläppen av antibiotika

Nytt initiativ ska minska utsläppen av antibiotika

Genom att samla industri, upphandlare och beslutsfattare hoppas organisationen Siwi få till konkreta förändringar.

27 aug 2019, kl 12:15
0

Annons
Nicolai Schaaf. Foto: Siwi.

Nicolai Schaaf. Foto: Siwi.

I dag saknas gränsvärden för utsläpp av aktiv substans vid tillverkning av läkemedel, däribland antibiotika. De höga utsläppen riskerar dock att driva på utvecklingen av antibiotikaresistens, vilket Läkemedelsvärlden har rapporterat om i flera artiklar.

Frågan har också diskuterats återkommande i olika forum, bland annat på ett av Läkemedelsvärldens och Apotekarsocietetens frukostseminarium om Kampen mot antibiotikaresistens, och under Almedalsveckan.

Från svenska regeringens sida stöder man införandet av utsläppsgränser i läkemedelslagstiftningen (GMP), något som industrin motsätter sig och i stället hänvisar till frivilliga initiativ inom ramen för industrisamarbetet AMR Industry Alliance.

Under den pågående Världsvattenveckan som äger rum i Stockholm lanseras nu ytterligare ett initiativ för att minska antibiotikautsläppen vid tillverkningen. Bakom initiativet står Stockholm international water institute, Siwi, som samlat det holländska företaget Centrient Pharmaceuticals, svenska kontraktstillverkaren Recipharm och FN-organet UNDP till lanseringen av initiativet. UNDP upphandlar bland annat antibiotika för FN:s räkning

– Utsläpp från tillverkning är en av många saker som driver på ökningen av antibiotikaresistens. I dag pratas det mycket om olika regleringar och det finns många initiativ från olika aktörer. Till det kommer olika nationella handlingsplaner och handlingsplaner från upphandlare och industrin. Men ingen kan genomföra sina strategier på egen hand, alla är beroende av varandra, säger Nicolai Schaaf, programchef på Siwi och samordnare för projektet Reducing emission from antibiotics production (REAP), som projektet heter.

Syftet med projektet är därför att samla aktörer i hela kedjan; från tillverkare och upphandlare till leverantörer och beslutsfattare, för att samarbeta och skapa konsensus om vad det är man vill uppnå.

– Först då kan man åstadkomma konkreta förändringar, säger Nicolai Schaaf.

Målsättningen är att de två företagen och FN-organet UNDP, som är de första att ingå i initiativet, ska följas av många fler. I november i år arrangerar Siwi en konferens i Indien där en stor del av den globala läkemedelstillverkningen sker, något som Läkemedelsvärlden berättat om tidigare. Förhoppningen är att fler då ska ha anslutit sig till initiativet och att man kan lansera ett pilotprojekt med konkreta reningsåtgärder och mätningar.

– Vi hoppas kunna visa på de goda exemplen och att vi inom två, tre år kan visa på konkreta förbättringar vad gäller utsläpp och hur detta tagits emot av marknaden. Då har vi kommit långt och har även något som skulle kunna användas som en ”blueprint” för andra att ta efter.

Projektet finansieras av Svenska postkodlotteriet.