Annons

Nya data om kolesterolnivåer

Genom att mäta liposomerna APO-B och APO-AI kan man få ett bättre mått på risken att drabbas av arterioskleros än  det ?farliga? kolesterolet LDL.

4 jul 2002, kl 19:50
0

Annons

Vid ett kardiologmöte i USA i mars i år som rapporterades i tidskriften SCRIP presenterades nya studier om kolesterolbehandling.
Nya data från studien AFCAP/TEXCAPS på lovastatin visar att två nya mått kan vara den bästa indikatorn på framtida hjärtkärlsjukdom. Studien visade att två liposomer, kända som APO-B och APO-A1, var mer kopplade till risken för hjärtkärlsjukdom än LDL. APO-B är ett protein som finns i LDL och APO-A1 är ett protein som finns i det ?goda? kolesterolet HDL. 
Det presenterades nya data om att statinerna kan ha andra verkningsmekanismer än LDL-sänkning. En studie på 842 patienter som behandlades med antingen atorvastatin eller simvastatin i 12 veckor visade att både läkemedlen sänkte LDL. Däremot kunde man se att simvastatin ökade HDL och APO-A1 mer än atorvastatin gjorde.
Andra data antyder att en del av statinernas effekt kan bero på en anti-inflammatorisk verkan. I en studie på 975 patienter som genomgått kärlkirurgi studerades effekten av statinbehandling på kolesterolnivåer och C-reaktivt protein (CRP), som är en markör för inflammation. Efter 2,7 år fann man att överlevnaden inte kunde förutsägas med hjälp av de initialt uppmätta kolesterolnivåerna. I stället såg man att de patienter i placebogruppen som hade förhöjda CRP-nivåer hade en lägre överlevnad än övriga patienter i samma grupp. I gruppen som behandlades med statiner såg man däremot ingen sådan skillnad.
En teori om att statiner även kan ha en antiarytmisk verkan presenterades av en forskargrupp från Belgien. De har studerat 78 hjärtsjuka patienter och kommit fram till att användning av kolesterolsänkande medel ökade överlevnaden och att det kunde kopplas till signifikant mindre arytmier. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng