Annons

Ny teknik ska hjälpa äldre

För att möta de problem som uppstår för äldre vid användning av läkemedel kan ny datateknik tillämpas. Flera innovationer är på väg.

22 nov 2006, kl 12:49
0

En liten handdator kan hjälpa äldre människor till en säkrare användning av läkemedel.
Datorn läser av streckkoder på medicinförpackningar och skapar en medicinlista för patienten.
– Man kan till exempel upptäcka om terapeutisk dubblering eller skadliga interaktioner förekommer, berättar Niklas Kvarnström, en av grundarna till företaget Pharmtech som tillsammans med Läkemedelsindustriföreningen, Lif, har utvecklat handdatorn.
Magnus Fagerholm, även han grundare av Pharmtech, betonar att datorn inte enbart är tänkt att användas av läkare och apotekare.
– Vid hembesök hos äldre kan distriktssköterskor eller hemtjänstpersonal ha med datorn. Även om dessa yrkesgrupper inte har rätt att ändra patienters förskrivning kan de rapportera ifall användningen av läkemedel bör ses över.
Lifereader, som handdatorn och tillhörande programvara heter, är färdigutvecklad och används redan.

Njurknapp i Janusfönster
En annan innovation som är under utveckling är en tillämpning som ibland benämns ?njurknappen?.
För äldre blir effekten av läkemedel ofta högre än avsett. Orsaken är nedsatt njurfunktion som leder till långsam utsöndring av substanser ur kroppen.
För att komma åt problemet arbetar Läkemedelscentrum i Stockholms läns landsting tillsammans med avdelningen för klinisk farmakologi vid Karolinska Universitetssjukhuset med en applikation som ska ingå i det elektroniska hjälpmedlet Janus fönster. Janus fönster är ett förskrivarstöd som är kopplat till datajournaler och ger tillgång till bland annat varning för interaktioner.
Med den nya applikationen beräknas patientens GFR, glomerular filtration rate, utifrån uppgifter om kön, vikt, ålder och kreatininvärde. Njurknappen lyser sedan antingen grått, vitt, gult eller rött för att signalera kapaciteten hos den sjukes njurar. Rött innebär kraftigt nedsatt funktion. Patientens njurfunktion matchas mot patientens medicinlista och läkaren får dosrekommendationer med hänsyn till njurkapacitet.
Projektet har i en första studie utvärderats ur ett tekniskt perspektiv. Nu ska användarvänligheten studeras.