Annons

?Ge tydligare information om effekt på äldre?

Det bör framgå i dokumentationen vilka läkemedel som är prövade på äldre. Det hävdar professor Björn Beermann på Läkemedelsverket.

22 nov 2006, kl 12:45
0

Barn och äldre är två grupper som är väldigt dåligt studerade i läkemedelssammanhang. Det är svårt att veta varför man inte gör mer studier på äldre, men det är en klar brist, menar Björn Beermann. Det borde inte vara så svårt att göra studier på äldre.
– Det är en sak att göra studier på multisjuka patienter. Men det är väldigt många 80 till 85-åringar som är hur friska och pigga som helst. Det är inte svårare att göra studier på dem än på någon annan åldersgrupp.
– Man har ju lyckats göra studier på äldre med demens så nog borde en normalåldring klara av det där, påpekar han.
Det finns i viss utsträckning studier på hypertoni och en del studier på statiner. Genom dessa studier har man i alla fall ökat kunskapen och kommit en bit på väg, även om de flesta gamla sedan har flera sjukdomar och läkemedel samtidigt.
För en hel del läkemedel står det att de inte bör förskrivas till personer över 65 år. Att den åldersgruppen inte har studerats är ganska anmärkningsvärt tycker han.
– Jag fyller 65 år och anser att det skulle gå mycket bra att göra en studie på mig.
Björn Beerman tycker att det borde framgå tydligare i Fass-texterna i vilka åldersgrupper läkemedlen är studerade.
– Det underlättar för förskrivarna om det står tydligt vad som är studerat och på vem.
Han tycker att de äldre själva ska trycka på och kräva mer läkemedelsstudier på sin åldersgrupp.

Obefogad kritik
Richard Bergström, vd på Läkemedelsindustriföreningen, tycker att kritiken är obefogad. Läkemedelsmyndigheterna trycker på och kräver i större utsträckning att företagen ska göra studier på äldre. Allt fler nya läkemedel kommer därför att prövas på personer över 75 .
– Den debatt som varit är väldigt oinformerad, man ser inte vad företagen faktiskt har gjort. Ofta ger man exempel på produkter som togs fram på 50- och 60-talen där det inte finns någon som är ansvarig för produkten längre, men dessa ersätts ju successivt av nyare läkemedel. Dessutom står det tydligt i produktresumén till exempel vilken dosen upp till 75 år är, säger han.
– Jag tycker att det stora problemet fortfarande är den praktiska användningen. Man kan ju inte testa alla möjliga kombinationer och i sjukvården måste man vara betydligt mer uppmärksam på hur patienterna reagerar på läkemedlen.
En nyhet är att man i Fass nu ska ta med Socialstyrelsens kvalitetsindikatorer för läkemedelsbehandling av äldre, de har inte varit med tidigare.