Annons

Ny princip för behandling av stroke

En antioxidant som förebygger hjärnskador flera timmar efter en stroke kan innebära ett framsteg i behandlingen av sjukdomen. Det visar en amerikansk studie.

2 okt 2002, kl 15:40
0

Annons

En syntetisk antioxidant som i djurstudier kan reducera skador hjärnan med mer än 40 procent kan på sikt innebära förbättringar i behandlingen av stroke. Det visar en studie som publicerades i oktobernumret av Free Radical Biology and Medicine.
I studien, som gjordes av forskare vid National Jewish Medical i Denver och Duke University Medical Center i Durham, USA, visade antioxidanten kallad AEOL 10150 sig effektiv även när den gavs så långt efter en stroke som 7,5 timmar. Det är viktigt menar forskarna eftersom en stroke ofta kan vara svår att upptäcka och många patienter inte får behandling förrän efter flera timmar. Det är därför viktigt att kunna skydda mot hjärnskador så många timmar efter stroken börjar.
Principen för AEOL 10150 är att neutralisera de fria radikaler som orsakar att hjärnceller dör till följd av hämmat blodflöde till hjärnan vid stroke.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng