Ny behandling för högt kolesterol

EUs vetenskapliga kommitté rekommenderar åtta nya godkännanden, bland annat en ny behandling mot högt kolesterol.

25 maj 2015, kl 09:32
0

Ett av de nya läkemedlen som CHMP anser ska godkännas är Repatha, evolocumab, en ny behandling för att sänka höga nivåer av kolesterol i blodet hos patienter som inte får ned nivåerna trots behandling med statiner. Läkemedlet rekommenderas också för att behandla personer med homozygot familjär hyperkolesterolemi, en ovanlig ärftlig sjukdom där nivåerna av LDL-kolesterol är högre än normalt från födseln.
Repatha injiceras under huden varannan vecka eller en gång i månaden. Läkemedlet är den första monoklonala antikroppen, en typ av protein, på det här terapiområdet.

Förutom en ny terapi för högt kolesterol rekommenderade CHMP godkännande för tre immunterapier för behandling av olika typer av cancer: Keytruda, pembrolizumab för behandling av avancerat melanom, Nivolumab BMS, nivolumab för behandling av icke-småcellig lungcancer och Unituxin, dinutiximab för behandling av högrisk neuroblastom, en typ av cancer som oftast förekommer hos barn.

CHMP rekommenderade också godkännande för en ny behandling av HIV, Evotaz, atazanavir/cobicistat och ett ögonläkemedel Omidria, fenylefrin/ketorolak.
Två generiska läkemedel, ett cancerläkemedel och ett för behandling av epilepsi fick också positiva yttranden av CHMP.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng