Inhalerbara steroider mot kol minskar dödligheten
Foto: Istockphoto

Inhalerbara steroider mot kol minskar dödligheten

Att ta inhalerbara kortikosteroider vid kol kan minska mortalitetsrisken från lunginflammationer.

22 maj 2015, kl 11:35
0

En stor metaanalys som gått igenom resultaten från 38 studier om kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol, har nu presenterats vid American Thoracic Society-kongressen 2015.

I vissa tidigare studier har man sett en ökad risk för att få lunginflammationer vid en behandling med inhalerbara kortikosteroider mot kol. Den europeiska läkemedelsmyndigheten har nyligen beslutat att göra en utredning i frågan.

I den nygjorda analysen såg forskarna att steroidbehandling kunde minska risken för lunginflammationsrelaterad dödlighet. Även den totala dödligheten sänktes genom behandlingen.
Forskarna spekulerar om att den immunosupprimerande och anti-inflammatoriska funktionen av steroiderna kan ligga bakom resultaten.

29 av studierna var randomiserade kontrollerade undersökningar och nio var observationsstudier. Steroidbehandling gav fler lunginflammationer i studier som inte tagit hänsyn till andra bidragande orsaker.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng