Klart med Zytiga i förmånen

Förhandlingarna om priset på cancerläkemedlet Zytiga är nu klara. Från 1 juni ingår läkemedlet i högkostnadsskyddet kopplat till en riskdelning.

25 maj 2015, kl 10:44
0

Förhandlingarna om att få med prostatacancerläkemedlen Zytiga och Xtandi i läkemedelsförmånen har pågått under en tid. Båda behandlingarna har erbjudits patienter, men via en hemlig rabatt som företagen och landstingen kommit överens om.

Då har behandling med Zytiga begränsats till patienter med spridd sjukdom och som först behandlats med cytostatika. Men läkemedlet är godkänt också för användning före cytostatika, men den behandlingen har inte ingått i det hemliga avtalet mellan företag och landsting.
Nu har det så kallade trepartssamtalet mellan företaget Janssen, landstingen och TLV resulterat i att Zytiga fått ett så kallat listpris hos TLV på drygt 26 000 kronor för 30 dagars behandling. Tidigare begärde företaget drygt 30 000 kronor för behandlingen.

Men behandlingslängden, effekt och antal patienter är osäkert, speciellt när det gäller patienter som behandlas med Zytiga före cellgiftsbehandling. En överenskommelse, en så kallad riskdelning har slutits mellan företag och landsting, där detaljerna liksom i tidigare avtal är sekretessbelagda.

Överläggningar pågår också med Astellas Pharma som marknadsför prostatacancerläkemedlet Xtandi, enzalutamid för att behandlingen ska ingå i läkemedelsförmånerna. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng