Annons

NSAID kan förebygga prostatacancer

Män som tog smärtstillande läkemedel som acetylsalicylsyra (ASA) eller ibuprofen varje dag hade en betydligt mindre risk att utveckla prostatacancer, enligt en amerikansk undersökning.

24 apr 2002, kl 17:08
0

Undersökningen pågick i sex år och 1 320 män ingick. Av dem som tog smärtstillande medel av NSAID-typ (oftast ASA) varje dag utvecklade fyra procent prostatacancer, jämfört med nio procent i kontrollgruppen. Studien var inte randomiserad eller dubbelblind. Effekten var tydligare hos män över 60.

Enligt forskarna kan NSAID skydda mot cancer genom att hämma COX-2, alltså på samma sätt som läkemedelsgruppen ger antiinflammatoriska och smärtstillande effekter. COX-2 har flera egenskaper som kan öka risken för cancer, bland annat kan enzymet oxidera ämnen som därigenom blir mer cancerogena.

I provrör har också NSAID kunnat minska tillväxten av cancerceller och öka apoptosen. I vissa studier har NSAID kopplats till minskad risk för cancer i tjocktarm, rektum, bröst och äggstockar.

Att den minskade risken var tydligast hos de äldsta männen i studien kan enligt forskarna bero på att NSAID framför allt skyddar mot latent prostatacancer, som kan förekomma hos så många som 40 procent av män över 50.

En begränsning i studien var att det inte var känt i vilken utsträckning kontrollgruppen tog NSAID, bara att de inte tog det varje dag.

Den vetenskapliga tidskrift som publicerat studien ger i en kommentar förslag till alternativa förklaringar till resultaten. En möjlighet är att män som tar smärtstillande varje dag, ofta ASA mot kärlsjukdomar, samtidigt tar vitaminer och mineraler som också kan påverka risken för prostatacancer. ASA verkar göra nytta på flera områden, men i kommentaren varnas också för biverkningar som magsår och hjärnblödning.

Mayo Clin Proc. 2002;77:219-22

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng