NOTISER

Depression påverkar följsamhetPatienter som slutar ta hypertoniläkemedel kan lida av ångest eller depression som gör att de missbedömer sina symtom som läkemedelsbiverkningar. Forskare vid universitetet i Bristol, Storbritannien, har gjort en studie på 233 patienter där de fann att läkemedelsintolerans ofta var kopplad till psykisk sjukdom.De menar att om en patient uppger sig inte kunna […]

22 apr 2003, kl 10:14
0

Depression påverkar följsamhet
Patienter som slutar ta hypertoniläkemedel kan lida av ångest eller depression som gör att de missbedömer sina symtom som läkemedelsbiverkningar. Forskare vid universitetet i Bristol, Storbritannien, har gjort en studie på 233 patienter där de fann att läkemedelsintolerans ofta var kopplad till psykisk sjukdom.
De menar att om en patient uppger sig inte kunna tolerera flera olika läkemedel, särskilt med biverkningar som inte är typiska för läkemedlet, kan eventuella psykiska besvär ligga bakom.


Kolesterolsänkare hopp vid MS
Det kolesterolsänkande läkemedlet simvastatin verkar hämma enzym som spelar roll i utvecklingen av inflammatoriska förändringar i centrala nervsystemet. Därigenom verkar det bromsa sjukdomsutvecklingen vid den vanligaste typen av MS, hävdar amerikanska forskare.
Det verkar också som om behandlingen bara är riktad mot det område av immunsystemet som är direkt kopplat till MS.
I studien ingick 45 patienter i åldern 18 till 55 år som hade haft MS i minst fem år. De undersöktes med magnettomografi för att bestämma svårighetsgrad på sjukdomen. Efter sex månaders behandling hade antalet inflammatoriska förändringar i centrala nervsystemet gått ner med i genomsnitt 43 procent hos försökspersonerna.


Nytt läkemedel för typ 2-diabetes
Abbot Laboratories och Karo Bio AB har identifierat en ny läkemedelskandidat, A-348441, för behandling av typ 2-diabetes. Den testas för närvarande i prekliniska studier och verkar via glukoidreceptorn i levern.
Den har i djurförsök normaliserat blodglukosnivåerna och har positiva effekter på blodfetter.