Kvinnor får ofta för hög dos av antidepressiva läkemedel

Kvinnor får ofta högre dos av antidepressiva läkemedel än de behöver. Det visar en avhandling vid Linköpings universitet.

22 apr 2003, kl 10:14
0

Annons

Det har kommit många nya antidepressiva läkemedel men det finns få rapporter om hur de fungerar i den psykiatriska vardagen.
Daniel Öhman, analytisk kemist och forskare vid Hälsouniversitetet i Linköping, har utvecklat och förbättrat metoder för att mäta drogkoncentrationer med hjälp av blodprov från patienter som ordinerats tre av de nyaste läkemedlen; citalopram, reboxetin och ziprasidon.
Koncentrationen av läkemedlen kan variera kraftigt mellan olika patienter, trots att dosen är densamma. Alla läkemedel har ett samband mellan koncentration och effekt, både när det gäller önskad effekt och biverkningar.
I avhandlingsarbetet utgår Daniel Öhman från mer än 500 patientprover. På grund av den sammansättning läkemedlet har i kroppen efter nedbrytningen finns det anledning att tro att det verkar effektivare på kvinnor. Samma dos av läkemedlet ger hos kvinnor i medeltal 30 procent högre återupptagshämmande effekt.
Det visade sig också att patienter som tar reboxetin hade ungefär samma koncentration hela tiden, medan spridningen mellan individer var mycket stor. Det betyder att många patienter, främst kvinnor, i allmänhet får en för hög dos antidepressiv medicin och riskerar att drabbas av onödigt svåra biverkningar. Överdosering kan förutom besvär från mage och tarm ge symtom som liknar grundsjukdomen som ångestförstärkning.
Olika bioanalytiska metoder har blivit viktiga verktyg för att optimera den individuella läkemedelsbehandlingen.
Syftet med avhandlingen var att underlätta läkemedelsanalyser inom ämnesområdet klinisk farmakologi.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng