Annons

NOTISER

Ny lag om kliniska prövningar Sedan årsskiftet gäller en ny lag om etikprövning av forskning som avser människor och biologiskt material från människor (se LMV 1-2/02). Nya regionala forskningsetiska nämnder har inrättats i Stockholm, Göteborg, Lund, Uppsala, Umeå och Linköping. Utöver detta finns en instans för överklaganden i form av en central forskningsetisk nämnd som […]

26 jan 2004, kl 17:15
0

Ny lag om kliniska prövningar


Sedan årsskiftet gäller en ny lag om etikprövning av forskning som avser människor och biologiskt material från människor (se LMV 1-2/02). Nya regionala forskningsetiska nämnder har inrättats i Stockholm, Göteborg, Lund, Uppsala, Umeå och Linköping. Utöver detta finns en instans för överklaganden i form av en central forskningsetisk nämnd som är associerad till Vetenskapsrådet.

Förbud mot reklam på väg

Enligt Svenska Dagbladet planerar Regeringen att under 2004 i lag förbjuda reklam för receptbelagda läkemedel riktad till allmänheten. Sverige är det enda EU-landet som ännu inte införlivat ett EU-direktiv från 1992 som förbjuder denna typ av reklam i den nationella lagstiftningen, vilket Björn Reuterstrand, chefsjurist på Socialdepartementet, tidigare förklarat med att ett misstag begåtts på departementet (se LMV 1-2/01). Olof Edhag föreslog i sin läkemedelsutredning 2000 att misstaget borde rättas till, men Regeringen tillsatte ytterligare en utredningsgrupp.


Hälsosamt 2004


Apotekets temaår 2004 fokuserar inte som tidigare år på en folksjukdom utan har istället det vida begreppet ?Bättre hälsa? som tema. Omkring 75 procent av Sveriges vuxna befolkning borde röra på sig mer enligt Apoteket, som nu ska bidra till en förbättrad fysisk aktivitet och därmed bättre hälsa.


Norska apotekskedjor hotar slå igen


Norrmännen kan bli av med många av apoteken på landsbygden. För att apotekskedjorna ska fortsätta att driva dessa olönsamma apotek kräver de pengar från norska staten. I det nuvarande avtalet har staten genom att förbjuda nyetableringar, det vill säga ingen konkurrens på små orter, kunnat försäkra sig om god täckning även i glesbygd. Men det räcker inte, det behövs också tillskott i reda pengar, hävdar kedjorna. Enligt Aftenposten rör det sig om cirka 180 apotek som är nedläggningshotade. Till första mars ska ett nytt avtal vara klart.


Läkare bryr sig om publicerade rön


Läkare tar hänsyn till resultaten av kliniska studier och ändrar sina förskrivningsvanor i enlighet med dessa. Det är slutsatsen av två studier som nyligen publicerades i JAMA (2004;291:47).
Men i vilken utsträckning de ändrar sin förskrivning beror på hur stor uppmärksamhet som resultaten får i massmedia. Sedan nya rapporter som utvärderat hormonersättningspreparat publicerats sjönk förskrivningen för det populäraste preparatet i USA, Prempro, med 66 procent. Förskrivningen av blodtrycksmedlet doxazosin sjönk bara med 26 procent efter att den så kallade Allhat- studien stoppats i förtid. Den studien fick inte lika stor uppmärksamhet i massmedia.

BMI stämmer inte för asiater


Överviktiga asiater råkar ut för fetmarelaterade sjukdomar på samma sätt som fylliga amerikaner och européer, men gängse medicinsk standard är dåligt anpassad för att utvärdera deras risker. Det hävdar experter från WHO.
BMI används idag av läkare för att förutsäga riskfaktorer för typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom med gränsvärde på 25 för övervikt och 30 för fetma. Men i Asien borde respektive BMI vara 22 till 25 respektive 26 till 31.
Enligt WHO bör olika länder sätta sina egna gränsvärden.


Hearing om nytt institut


Enligt Dagens Medicin planerar Socialdepartementet en hearing med anledning av förslaget om ett nytt center för rationell läkemedelsanvändning, Cerla (se LMV 10/03), som framförts av Läkemedelsindustriföreningen, Apoteket och Läkemedelsförmånsnämnden. Förslaget har avvisats av Landstingsförbundet, Socialstyrelsen, SBU och Läkemedelsverket.