Märit Johansson är vetenskaplig sekreterare på Apotekarsocieteten och generalsekreterare för årets nordiska läkemedelskongress. Hon är inte nöjd med de 200-250 deltagare som kommer till Stockholm från utlandet. Framför allt är det dålig uppslutning från Finland.
? Det är språket som är problemet. Vi har ett nordiskt möte och då vill vi prata skandinaviska. Men finnarna föredrar engelska. Då undrar danskarna om vi inte ska ha en europeisk läkemedelskongress i stället. Men finessen är ju att vi har likheter mellan de nordiska länderna i kultur och språk.
I dagsläget finns ingen motsvarighet till Nordisk läkemedelskongress på europeisk nivå.
? Men det kanske är dit man ska. Världen kommer ju närmre. Man kan fråga sig om det längre är så viktigt att ta fram nordiska aspekter?
Många anmälda
Trots dålig uppslutning från vissa länder är Märit Johansson ändå nöjd med var den totala deltagarsiffran verkar landa. För tillfället är 907 anmälda, varav hundra är inbjudna och kommer in gratis. Dessutom tror hon utifrån erfarenheter från den svenska läkemedelskongressen att ungefär 50 till anmäler sig på plats.
Apoteket och Apotekarsocieteten sponsrar farmacistudenter från hela Sverige så att de kan gå in gratis på kongressens andra dag. Med 200 studenter borde den totala deltagarsiffran hamna över 1 100, vilket är en aning mer än vad som krävs för att budgeten ska gå ihop.
Märit Johansson tror att den mest välbesökta händelsen under kongressen blir huvudsymposiet med Astrazenecas vd Tom McKillop. Hon tror också att trycket kommer bli högt under onsdagen, när sjukhusfarmacevter och öppenvårdsfarmacevter ordnar ett gemensamt program om överföring av patienter mellan olika vårdformer.
Fest och nätverksbygge
Nordisk läkemedelskongress är inte bara ett tillfälle att lyssna på föredrag.
? Det är ett sätt för deltagarna från Norden att träffas. Det här är nog inte lika socialt som FIP, men visst är det mer socialt än en biotechkonferens. Nätverksbygge är förstås väldigt viktigt.
För att få deltagarna att komma varandra nära ordnas en del sociala evenemang.
? På invigningen blir det några duktiga körtjejer som sjunger ett nordiskt potpurri. Senare ska det vara stor baluns på Münchenbryggeriet, det blir barbershop och ett swingband. Och Leif V Eriksson som är apotekare och revykung i Norrköping ska vara toastmaster. Vad han har i bakfickan vet jag inte, det blir lite bus, säger Märit Johansson.