Annons

Nobelpriset i kemi för kartläggning receptorer

Årets Nobelpris i kemi tilldelas Robert Lefkowitz och Brian Kobilka för kartläggning av G-proteinkopplade receptorer. Deras upptäckt har haft stor betydelse för läkemedelsforskningen.

10 okt 2012, kl 17:34
0

De amerikanska professorerna Robert Lefkowitz och Brian Kobilka belönas för sina banbrytande upptäckter och kartläggning när det gäller familjen med G-proteinkopplade receptorer, enligt motiveringen. 

Deras arbeten har varit centrala för förståelsen av hur G-proteinkopplade receptorer fungerar. Runt tusen av kroppens gener kodar för dessa receptorer. Bland dem finns adrenalin, histamin, dopamin och serotonin. Det har haft stor betydelse för läkemedelsforskningen eftersom runt hälften av alla läkemedel verkar via den G-proteinkopplade familjen, enligt Kungl. Vetenskapsakademien.

Enligt TT har de båda pristagarna en bakgrund som läkare.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng