Nobelpriset i kemi för “cool bildmetod”
Illustration, ©The Royal Swedish Academy of Sciences

Nobelpriset i kemi för “cool bildmetod”

UPPDATERAD. De tre forskarna Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson tilldelas årets Nobelpris i kemi. 

4 okt 2017, kl 11:50
0

Annons

De tre forskarna får priset för utvecklingen av kryoelektronmikroskopi, en metod som möjliggör avbildningen av biomolekyler. Med kryoelektronmikroskopin kan biomolekyler frysas mitt i en rörelse. Därmed kan förlopp som tidigare inte kunnat ses visualiseras, vilket är avgörande såväl för den grundläggande förståelsen av livets kemi som för läkemedelsutveckling, skriver Kungliga Vetenskapsakademin i ett pressmeddelande.

Som exempel nämns bland annat bilder på proteiner som är inblandade i antibiotikaresistens eller molekylkomplex som styr dygnsrytmen. Upptäckten av mekanismerna bakom det senare belönades tidigare i veckan med Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Inom läkemedelsutvecklingen har kryoelektronmikroskopi inneburit att man kan avbilda membranbundna protein, som ofta fungerar som mål för läkemedel.

Jacques Dubochet är verksam vid Université de Lausanne i Schweiz. Joachim Frank är från Tyskland men nu verksam vid Columbia University i New York. Richard Henderson är från Skottland och nu verksam vid MRC Laboratory of Molecular Biology i Cambridge, Storbritannien.

Prissumman på nio miljoner svenska kronor delas lika mellan pristagarna.

Texten är uppdaterad. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng