Nej till receptfri kolesterolsänkare i USA

I Storbritannien godkändes nyligen receptfri försäljning av ett kolesterolsänkande läkemedel. I USA blev det däremot avslag.

17 jan 2005, kl 18:54
0

Annons

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA avvisade företaget Mercks ansökan om att få sälja det kolesterolsänkande läkemedlet lovastatin receptfritt i USA.

Ansökan avslogs med en förkrossande majoritet, 20 av 23 ledamöter sa nej. FDA säger i sitt avslag att skälet främst är att man ifrågasätter om patienterna har möjlighet att fatta ett beslut om att påbörja en livslång behandling utan att ha rådgjort med läkare eller farmacevt.

Receptfri försäljning i USA innebär att kunden kan köpa läkemedlet utan någon som helst rådgivning.
I Storbritannien där simvastatin, ett annat kolesterolsänkande läkemedel, blev receptfritt nyligen är försäljningen i viss mån reglerad. Läkemedlet finns bara att köpa över disk på apoteken och kunden ska först genomgå en snabb hälsorådgivning ledd av en farmacevt.

Flera av ledamöterna i FDA säger att man skulle ha röstat ja till receptfri försäljning, om det funnits möjlighet till en rådgivning liknande den i Storbritannien.

I Sverige marknadsförs inte lovastatin. Och ännu har inte något företag ansökt om att få sälja någon statin receptfri.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng