Brittiska patienter får rapportera biverkningar

Det brittiska systemet för rapportering av läkemedelsbiverkningar ska bli mer tillgängligt för allmänheten. Patienter ska både få tillgång till rapporterna på nätet och själva kunna rapportera misstänkta biverkningar.

19 jan 2005, kl 13:16
0

Annons

Storbritannien ska se över och öppna upp sitt övervakningssystem för läkemedelsbiverkningar. Patienter ska i framtiden få tillgång till anonyma data om misstänkta läkemedelsbiverkningar på hemsidan till MHRA (the Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency).
Dessutom lanserade MHRA häromdagen ett pilotprojekt som gör det möjligt för patienter att rapportera misstänkta biverkningar direkt till läkemedelsövervakningssystemet.
Med den globala indragningen av Vioxx i september förra året och varningar om Celebra har problemet med biverkningsrapportering kommit i centrum. I motsats till USA, där övervakningen till största delen bygger på att läkarna rapporterar misstänkta biverkningar till företaget som sedan informerar myndigheten, har Storbritannien sedan länge haft en modell där säkerheten övervakas av oberoende experter. Inom ramen för det så kallade ?Yellow Card system? kan misstänkta biverkningar rapporteras spontant av sjukvårdspersonal, farmacevter, myndigheter och läkemedelstillverkare. Nu blir det också möjligt för allmänheten att rapportera biverkningar genom att det kommer att finnas blanketter för rapportering hos 4000 läkarmottagningar runt om i Storbritannien.
?Genom att göra det möjligt för patienter att direkt rapportera oväntade läkemedelbiverkningar blir de delaktiga i att göra läkemedlen säkrare och hjälper experter att kunna övervaka läkemedlens säkerhet?, säger den brittiska hälsoministern Lord Warner.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng