Nationella ansökningar ökar stort

Ansökningar för parallellimporterade läkemedel minskade förra året, visar statistik från Läkemedelsverket. Ansökningar om nationellt godkännande ökade däremot.

23 mar 2004, kl 13:45
0

Annons

Förra året kom det in 982 nya ärenden till Läkemedelsverket jämfört med 778 året innan.
Störst var ökningen för nationella ärenden som var 343 stycken, vilket är en ökning med 91 procent jämfört med 2002. Av dessa gällde sju ansökningar en ny kemisk substans, vilket är mycket lägre än 2001 och 2002 då 17 ansökningar per år gällde nya substanser. 116 av de nyinkomna nationella ärendena 2003 var generikaansökningar, en dryg fördubbling jämfört med året innan.

Bland de nationella ärendena ingår också ansökningar där Läkemedelsverket kommer att agera referensland i den ömsesidiga proceduren, eftersom dessa alltid startar som en nationell ansökan.

Ansökningarna för parallellimport fortsatte att minska, en trend som påbörjades året innan.

Sedan inträdet i EU har antalet godkända läkemedel fördubblats. Idag finns 7 000 godkända läkemedel jämfört med drygt 3 000 i mitten på 1990-talet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng