Lönegapet större inom industrin än apoteken

Lönegapet mellan manliga och kvinnliga farmacevter är betydligt mindre inom Apoteket än inom läkemedelsindustrin.

23 mar 2004, kl 13:50
0

Annons

När man kompenserar för faktorer som utbildning, år i yrket, chefsbefattning och födelseland som kan påverka lönen, så tjänar Farmacevtförbundets kvinnliga medlemmar genomsnitt 6.8 procent mindre än sina manliga arbetskamrater. Det visar en analys av löneskillnaderna som SACO:s statistikgrupp gjort för Farmacevtförbundets räkning.

– Den skillnaden har inte någon annan rimlig förklaring än att den beror på kön, säger Galina Pokarzhevskaya på SACO.

Bryter man ned siffrorna ytterligare visar det sig att löneskillnaden för anställda inom Apoteket är lite drygt tre procent, medan kvinnorna inom industrin i snitt tjänar nästan elva procent mindre än männen.

– Generellt är löneskillnaderna mellan könen större inom industrin än inom den offentliga sektorn. Apoteket är visserligen ett bolag, men det påminner fortfarande mycket i sin struktur och uppbyggnad om delar av den offentliga sektorn, menar Galina Pokarzhevskaya.

Något som alltså generellt bidrar till mindre löneskillnader mellan könen.

Skillnader på grund av etnicitet

I analysen som gjorts för åren 1999 till och med 2002 har man också beräknat löneskillnader utifrån etnicitet.
Medan det inte finns någon signifikant skillnad mellan farmacevter födda i Sverige, Norden, Västeuropa och Nordamerika, har farmacevter födda i Östeuropa eller Mellanöstern cirka 8 procent lägre lön än sina arbetskamrater, allt annat borträknat. Det är ingen skillnad mellan industri och Apoteket.

I enkäterna har cirka 80 procent av medlemmarna svarat, cirka 4 300 personer. Av dessa var en majoritet anställda inom Apoteket 3 470. Cirka 80 procent var kvinnor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng