Miljöaspekter vägs inte in vid beslut om utbytbarhet

Nuvarande lagstiftning på läkemedelsområdet ger inte industrin incitament att ta hänsyn till miljön. Miljöaspekter har till exempel ingen betydelse när Läkemedelsverket avgör om ett läkemedel är utbytbart eller inte.

23 mar 2004, kl 13:56
0

Ett läkemedel som ur miljösynpunkt har fördelar, till exempel när det gäller förpackningen eller tillverkningsmetoder, är utbytbart med ett annat om produkterna är medicinskt likvärdiga.

Det finns enligt Läkemedelsverket inte något utrymme för att beakta miljöfrågor när man fattar beslut om utbytbarhet.
Företaget Recip som överklagat två beslut om utbytbarhet till Länsrätten, hävdar att miljöaspekter bör vägas in, och hänvisar såväl till den svenska miljöbalken som EU-regler.

Miljön väger lätt

Från Läkemedelsverkets sida avvisas detta kategoriskt.

– I lagen om Läkemedelsförmånen som riksdagen fattat står vad vi ska ta hänsyn till. Det kriterium som gäller är medicinsk likvärdighet, säger Bo Lindström, jurist på Läkemedelsverket.

– Enligt vår uppfattning av definitionen kan för vissa grupper, till exempel reumatiker, vissa förpackningars utformning göra att de inte kan anses medicinskt likvärdiga. Men miljöaspekter på ett läkemedel ingår inte som ett kriterium för medicinsk likvärdighet, anser vi.

– Läkemedelsverket har ju öppnat upp för kriterier som inte kan anses rent medicinska genom att till exempel göra undantag för vissa förpackningar. Nog borde man öppna för en diskussion också om miljöaspekter, säger Lars Backsell, vd för Recip.

Enligt Läkemedelsverket finns det inte heller utrymme i den gemensamma godkännandeproceduren för att av miljöskäl neka godkännande. Något det svenska läkemedelsverket föreslog. Enligt EU-lagstiftningen ska en miljöriskbedömning göras som ska påverka informationen och råd om hantering av ett läkemedel men miljöaspekter är inte skäl till avslag.

Bo Lindström håller med om att detta kan påverka företagens vilja att ta miljöhänsyn negativt.

– Men vi är inte längre herre i vårt eget hus, kommenterar han.