Ms-läkemedel först ut under samordnade former

Läkemedlet Lemtrada, för behandling av ms, blir det första som börjar användas inom ramen för det ordnade införandet, OTIS.

23 apr 2014, kl 09:26
0

Först ut i samarbetsprojektet för nationellt införande av läkemedel, OTIS är ms-läkemedlet Lemtrada, alemtuzumab.Behandlingen är indicerad för vuxna vid skovvis förlöpande multipel skleros.

NLT-gruppen har rekommenderat landstingen att använda och följa upp behandlingen i enlighet med det införande- och uppföljningsprotokoll som OTIS-projektet tagit fram.

Det finns flera argument till varför alemtuzumab har valts som första behandling att introduceras på det här sättet: Idag finns inga nationella riktlinjer för behandling av skovvis förlöpande ms. NLT gör bedömningen att Lemtradas initiala plats i terapin är som högspecialiserat preparat. NLT-gruppen understryker också att det än så länge råder stor osäkerhet när det gäller biverkningsprofilen, speciellt på längre sikt. 

Årskostnaden för behandlingen första året beräknas bli knappt 336 000 kronor för att sedan minska det andra året till drygt 200 000 kronor. Fler läkemedel mot ms är på väg att godkännas och Lemtrada kan därför komma att omvärderas, påpekar NLT-gruppen.

Introduktionen av Lemtrada som nu påbörjats ska enligt uppföljningsprotokollet följas upp under fyra år med årliga avstämningar och rapporter till landstingen och NLT-gruppen. Nästa pilotläkemedelsgrupp blir Hepatit C-läkemedlen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng