Annons

Dyr behandling mot hepatit C

De nya läkemedlen mot hepatit C tycks bli så kostsamma att såväl myndigheter i Sverige som patienter globalt inte får full tillgång till behandlingarna.

23 apr 2014, kl 10:10
0

Nya effektiva behandlingar, men kostsamma.

Cirka 150 miljoner människor är drabbade av hepatit C. När nu de nya behandlingarna mot sjukdomen, sofosbuvir och simeprevir, introduceras på marknaden blir de så dyra att få patienter kommer att få tillgång till behandlingen, befarar Läkare utan gränser.

 
De nya läkemedlen som kan komma att revolutionera behandlingen måste bli tillgängliga också i låginkomst- och mellaninkomstländer kräver organisationen och pekar på att generisk produktion skulle pressa priserna precis som när det gäller behandling mot hiv.

I USA kostar en 12 veckors behandling en halv miljon kronor, i Ryssland 300 000 och i Thailand 33 000 kronor. Men enligt en studie från Liverpool University skulle behandling med sofosbuvir under tre månader inte behöva kosta med än drygt 3 000 kronor enligt Läkare utan gränser.

Även i Sverige anses behandlingen vara väldigt kostsam. I Västra Götalandsregionen räknar man med att en tremånadersbehandling med simeprevir kostar 360 000 kronor. I Sverige är drygt 40 000 personer smittade med hepatit C.

De nya hepatit-C läkemedlen kommer att bli den andra läkemedelsgrupp som ingår i ordnat införande i landstingen, OTIS.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng