Motsägelsefullt om demens och smärtstillande

Ibuprofen har inte bättre effekt än andra NSAID när det gäller minskad
risk för Alzheimers sjukdom, menar forskarna bakom en artikel i
Neurology. Detta går emot slutsatsen i en annan studie som nyligen
publicerades i samma tidskrift.

29 maj 2008, kl 12:15
0

Studier har visat en koppling mellan användning av smärtstillande läkemedel av typen NSAID och minskad risk för Alzheimers sjukdom. En forskargrupp har därför undersökt om den lägre risken kan förklaras av läkemedlens förmåga att minska mängden betaamyloid42, ett protein som återfinns i de amyloida plack som ses i hjärnan vid Alzheimers sjukdom.

Data från sex studier, omfattande totalt nästan 13 500 individer, har analyserats. Ingen av deltagarna hade Alzheimers till en början men 820 av dem utvecklade sjukdomen under studiernas gång. Risken att insjukna var 23 procent lägre för de individer som använde NSAID jämfört med dem som inte använde smärtstillande från denna läkemedelklass. Men forskarna kunde inte se någon skillnad mellan de NSAID som förknippats med en minskning av betaamyloid42, till exempel ibuprofen, och de övriga, till exempel naproxen.

Forskningsresultatet stämmer inte överens med de slutsatser som drogs i en annan studie i Neurology för några veckor sedan, där forskarna menade att ibuprofen sänker risken för att utveckla Alzheimers sjukdom med 40 procent medan vissa andra NSAID inte påverkar den alls. I denna studie ingick omkring 250 000 deltagare.

I en tredje studie har forskare undersökt vilken påverkan NSAID har på kognitiva funktioner hos äldre. De läkemedel som studerades, naproxen och celecoxib, hade här ingen positiv effekt alls utan snarare en negativ sådan. Drygt 2 000 individer ingick i denna studie, som publicerades i Archives of Neurology i mitten av maj,