Annons

Antipsykotika riskfyllt för dementa

Korttidsbehandling av dementa människor med antipsykotiska läkemedel
tredubblar risken för allvarliga hälsoproblem eller död, jämfört med
dem som inte behandlas. Detta visar en studie som publicerats i
tidskriften Archives of Internal Medicine.

28 maj 2008, kl 14:57
0

Antipsykotiska läkemedel används ofta för att behandla beteendestörningar hos äldre personer med demens. En forskargrupp har analyserat riskerna för dessa individer att drabbas av tillstånd som kräver akut sjukhusvård eller leder till död under den första månaden efter att behandlingen påbörjats. Drygt 40 000 personer ingick i den retrospektiva studien som baseras på data från 1997 till 2004.

Resultaten visar att bland äldre som inte bodde på vårdhem var de allvarliga hälsoriskerna 3,2 gånger högre för dem som fick nyare antipsykotiska läkemedel och 3,8 gånger högre för dem som fick konventionella varianter ? jämfört med obehandlade individer. Bland äldre på vårdhem var mönstret detsamma men inte lika uttalat.

Forskarna drar slutsatsen att antipsykotiska läkemedel bör förskrivas med försiktighet till äldre människor med demens, även i de fall när det bara handlar om korttidsbehandling.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng