Annons

Fel i journalsystem kan ge för höga doser

Ett fel i läkemedelsmodulen i journalsystemet Cosmic gör att patienter
riskerar att få tio gånger så hög medicindos som ordinerat. Trots det
har Landstinget i Östergötland har beslutat att systemet ska vara i
fortsatt drift.

8 okt 2010, kl 13:49
0

Annons

Det var på onsdagseftermiddagen som de ansvariga för journalsystemet om ett nyupptäckt del i läkemedelsmodulen i Cosmic. Felet innebär att decimalkomman kan falla bort när vissa kombinationer av ordinationer görs i ett och samma recept. Resultatet blir att doserna i recepten kan bli tio gånger högre än tänkt om inte farmacevten som expedierar läkemedlet reagerar.

Efter att felet upptäckts gick information ut till alla förskrivare i Landstinget i Östergötland, andra berörda landsting och till apotekskedjor verksamma i Östergötland. Felet har anmälts till leverantören Cambio och Landstinget i Östergötland meddelar att de också kommer att Lex Mariaanmäla det inträffade.

Men systemet kommer inte att tas ur drift.
– Varför vi valde detta är att riskerna för patienter med att stänga hela läkemedelsmodulen bedömdes som större eftersom endast en liten del av alla ordinationer kan påverkas av det här felet, säger Henrich Wilander som tillsammans med Mikael Hoffman är ansvarig för patientjournalen.

Leverantören av systemet har meddelat att en rättning troligen kommer att levereras under fredagen. Den testas sedan i landstingets driftmiljö innan den läggs ut för användning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng