Annons
Odlade miniorgan alternativ till djurförsök
En mikroskopbild på en organoid som är odlad från mänskliga celler. Inom några dagar växer organoiderna från små till större mer komplexa strukturer som liknar många aspekter av tarmfysiologin. Copyright: TUM

Odlade miniorgan alternativ till djurförsök

I en studie har forskare mätt läkemedelsupptag med hjälp av modeller av mänskliga organ.

20 okt 2020, kl 07:00
0

Organoider, det vill säga modeller av mänskliga organ, kan ge en detaljerad bild av hur människokroppen fungerar, hur organ växer fram och hur de påverkas av sjukdomar och läkemedel. De är också ett alternativ till djurförsök. I en ny studie presenteras bland annat hur dessa miniorgan kan användas för att undersöka hur mag- och tarmkanalen tar upp läkemedel.

Miniorgan ger säkrare resultat

Den mänskliga tarmen är viktig för både matsmältning och för att absorbera läkemedel. För forskningen är det viktigt att ha modeller som liknar mänskliga organ så mycket som möjligt för att kunna ge en träffsäker bild. Med hjälp av organoider kan man få ett bättre och säkrare resultat när det gäller bland annat läkemedelsupptag i kroppen.

Redan för några år sedan visade Eva Rath och Tamara Zietek, forskare på Technical university of Munich, några användningsområden för organoiderna. Dessa odlades tidigare fram från musceller men nu har forskarna använt denna metod för att skapa miniatyrtarmar som har odlats från humana tarmceller.

I den aktuella studien har forskarna från Tyskland och Turkiet tittat på hur transporten av näringsämnen och läkemedel, och efterföljande förändringar i ämnesomsättningen, kan mätas i organoiderna.

– Detta banar väg för att den här modellen kan användas i medicinska och farmaceutiska applikationer som till exempel läkemedelsscreening, säger Eva Rath i ett pressmeddelande.

Kan vara alternativ till djurförsök

Metoden med miniorgan ses som ett alternativ till att använda djurförsök. Studier på djur har vissa nackdelar eftersom resultaten inte alltid blir desamma som på människor, vilket bland annat gör det svårt att ta fram rätt läkemedel. Miniorganen bidrar också till att införa 3R-principen – Replace, Reduce, Refine – som syftar till att hitta alternativa metoder till djurförsök.

– När man studerar sjukdomar eller utför läkemedelsundersökningar är det viktigt att man har tillgång till ett mänskligt testsystem för att förhindra att man får artspecifika testresultat, säger Tamara Zietek.

Metoden är viktig för både grundläggande forskning och läkemedelsutveckling, men också för säkerhetstestning av kemikalier och andra ämnen. Endast fem till tio procent av de läkemedel som har bevisat sig vara effektiva i prekliniska djurstudier når marknaden. Den främsta orsaken till detta är enligt forskarna artspecifika skillnader. Att använda organoider från mänsklig vävnad är därför ett mycket värdefullt verktyg för att kunna hitta och testa läkemedel, skriver de i studien.

Metoden används även av forskare i Sverige. På Karolinska institutet används till exempel organoider för att ta fram läkemedel mot det nya coronaviruset.