Annons

Mer samarbete i sjukvården!

"Bryt ner de traditionella reviren, ta in ny kompetens med andra erfarenheter och låt samarbetet frodas"

16 nov 2001, kl 18:43
0

Senare års cross over-tänkande har glädjande börjat sippra ut från restaurangköken till övriga samhället. Allt fler företag, universitet och organisationer inser vikten av samarbete utanför de egna gränserna.

Det tog fart när svenskarna började resa, samt när utländsk arbetskraft började komma till Sverige på 1960-talet. De som reste, och de som kom hit, tog med sig nya seder, ingredienser och maträtter. Till en början rynkade de flesta på näsan, men i dag kan vi inte leva utan pasta, citrongräs, pizza, kebab och kokosmjölk.

Inom sjukvården serveras det däremot fortfarande svensk husmanskost från 1960-talet. Visst, maten lagas på annat sätt i dag, men det är samma råvaror. Där blåser inga större förändringsvindar.

Sjukvården är snabb att ta till sig nya tekniker, behandlingar och rön utifrån vetenskapliga studier. Men det går trögt när det gäller samarbete över gränserna. Vad jag vill åt är just samarbete över gränserna, och framför allt att det behövs mer av den varan. Bryt ner de traditionella reviren inom sjukvården, ta in ny kompetens med andra erfarenheter, skaka om på ett (hyfsat) kontrollerat sätt, stimulera tankearbete och kreativitet och låt samarbetet frodas.

I senaste Läkemedel i förändring, nummer 17, ett nyhetsbrev från Landstingsförbundet, skrivs det om sex projekt som kallas Genombrott, som syftar till rationell läkemedelsbehandling. De flesta projekten har lyckats och samtliga uppvisar flera professioner som arbetar tillsammans; läkare, sjuksköterskor och farmaceuter. Här finns sannolikt stora synergivinster att hämta hem.

I förra numret av Läkemedelsvärlden skrev vi om ett samarbetsprojekt i Helsingborg där farmaceuter arbetade på akutmottagningen tillsammans med läkare och sjuksköterskor. Projektet gick ut på att samtala med patienterna som kom in och upptäcka och åtgärda eventuella läkemedelsrelaterade problem. Alla inblandade är överens om att projektet var lyckat. Ambitionen är att det ska permanentas från årsskiftet.

I Kristianstad drivs ett liknande projekt. Farmaceuter är med före ronden, tittar igenom aktuella läkemedelslistor och journaler samt föreslår, till behandlande läkare, förändringar i behandlingen. Dessutom pratar farmaceuten med patienten om dennes läkemedel innan utskrivning. Syftet är att minska läkemedelsrelaterade problem och att öka patientens förståelse för sin behandling.

I Västerbotten arbetar farmaceuter och läkare aktivt tillsammans för att öka följsamheten till listan med rekommenderade läkemedel. Dessutom har läkemedelskommittén drivit projekt för att öka den generiska förskrivningen samt samlat in förslag från allmänheten hur läkemedelskostnaderna kan minskas.

Våga bryta ny mark! Ta in fler farmaceuter på sjukhusen, på kliniker och vårdcentraler. Fler läkare och sjuksköterskor borde arbeta på apoteken och inom Apoteket AB? Fler människor med medicinsk utbildning borde engagera sig politiskt så att hälso-, sjukvårds- och läkemedelsbeslut fattas baserade på en solid grund. Det skulle sannolikt leda till en ökad helhetssyn gällande vilken vård och läkemedel vi ska ha i samhället.

Kontentan är att det behövs ökad mångfald inom svensk hälso- och sjukvård ? både kulturellt, etniskt, utbildningsmässigt, politiskt? på alla plan. Folk med olika kompetenser behövs inom sjukvården. Det pratas mycket om att anlita specialister ? men det behövs även generalister, som ser på saken med andra ögon. Det är där som cross over-tänkande kommer tillbaka.

Fram för ökad mångfald och kompetenser i samverkan!