USA:s bombningar och risken för repressalier från Talibanregimen gör det svårt för humanitära organisationer i landet att distribuera läkemedel till sina kliniker.
– Än så länge har vi ett lager av läkemedel kvar i Afghanistan och även om det har blivit mycket svårare att transportera in läkemedel i landet så går det, säger Jan Gustafsson, pressansvarig på Läkare utan gränser.
? Problemet är att vi har svårt att få ut dem i landet.
Organisationen har varit tvungen att evakuera all sin internationella personal från Talibankontrollerade områden och rörligheten för de som är kvar är mycket begränsad. En del av verksamheten kan dock drivas vidare av lokalt anställd personal.
Läkare utan gränser driver många typer av verksamheter ute på sina fasta och mobila sjukhus och vårdcentraler i landet. De bekämpar epidemier och infektionssjukdomar, utför stora och små kirurgiska ingrepp och driver näringskliniker. De behöver därför alla typer av läkemedel. Normalt är det inte svårt att få in de läkemedel som behövs. Trots att läkemedelsbristen i Afghanistan i övrigt är stor brukar Läkare utan gränsers kliniker ha de läkemedel de behöver.
Även stor matbrist
Det största hotet mot folkhälsan i Afghanistan i dag är den stora matbristen. De sista tre åren har landet drabbats av torka och missväxt. Undernäringsgraden är hög och miljontals människor är i behov av mat utifrån. Trots det är Jan Gustafsson mycket kritisk till USA:s släppningar av matpaket.
– De motsvarar inte på något sätt det behov av mat som finns, det är inte rätt typ av mat som släpps och humanitär hjälp skall vara oberoende, inte politiskt beroende.
Pia Karlsson på Svenska Afghanistankommittén håller med:
– Det släpps ett tusental paket om dagen, miljontals Afghaner är beroende. Dessutom släpps matpaketen helt osystematiskt och kan hamna i områden där folk inte bor, eller ännu värre mitt i minfält. Det känns som ett enda stort PR jippo från USA:s sida.