Mer kalium kan minska strokerisk

Att både öka andelen kalium och minska salthalten i maten kan sänka blodtrycket enligt en genomgång av studiedata.

8 apr 2013, kl 11:23
0

Annons

Det är forskare från bland annat FNs World food programme och ett antal universitet som tittat på studier som undersökt kaliumintag kopplat till blodtryck. Sammanlagt har de gått igenom 22 kontrollerade studier och 11 andra studier med totalt 128 000 friska deltagare.

Resultaten, som publicerats i British Medical Journal, visar att ett intag av 3-4 gram kalium i maten per dag kopplades till sänkt blodtryck hos vuxna. Personer som fick i sig dessa kaliummängder löpte också 24 procent lägre risk att drabbas av stroke ä n andra. Forskarna kunde inte heller se att 3-4 gram kalium per dag ledde till negativa effekter på njurar eller hormonnivåer.

Livsmedelsverkets rekommendationer för kaliumintag per dag är 3,1 gram för kvinnor och 3,5 gram för män. De vanligaste källorna för kalium är mjölk, yogurt, kött, fågel, ägg och vissa frukter och grönsaker som banan, daddlar och spenat.

En annan studie som också publicerats i BMJ, har forskare gått igenom 34 studier med sammanlagt 3 000 personer med fokus på saltintag. De resultaten visade att den som drar ner på saltintagen under minst fyra veckor sänkte sitt blodtryck ordenligt. Detta gällde både för män och kvinnor och både personer med högt och de med normalt blodtryck. Högt blodtryck är en välkänd riskfaktor bland annat för stroke.

Rekommendationerna i både Sverige och Storbritannien är att en vuxen bör få i sig runt 5 gram per dag. Det genomsnittliga intaget i Storbritannien är 9,5 gram och Sverige ligger snittet på 10-12 gram per dag.

Att både sänka saltintaget och äta mer kalium har enligt forskarna en större effekt på blodtryck och minskad strokerisk än att bara förändra en av faktorerna.