Annons

Många kan avstå från antibiotika

En majoritet av Sveriges befolkning är beredda att avstå från
antibiotikabehandling när det är möjligt, för att minska risken för
antibiotikaresistens. Det visar en undersökning från Sveriges Kommuner
och landsting, SKL.

7 mar 2012, kl 12:28
0

SKL genomför varje år den nationella undersökningen Vårdbarometern. Där drygt 40 000 personer i alla landsting och regioner intervjuas i hälso- och sjukvårdsfrågor.

Resultatet visar att 80 procent av befolkningen kan tänka sig att avstå från antibiotikabehandling när det är möjligt, även om de riskerar några extra sjukdagar. Siffrorna skiljer sig något mellan landstingen, från 84 procent i Gotland, Uppsala och Örebro till 76 procent i Skåne och Värmland. Högutbildade är mer benägna att avstå från behandling än lågutbildade.
– En ökad antibiotikaanvändning ökar bakteriernas motståndskraft. Det är en farlig trend som vi försöker hålla tillbaka. Det är därför mycket intressant och glädjande att befolkningen ställer sig så positiv till att avstå, och därmed själva bidra i det arbetet, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg vid SKL, i ett pressmeddelande.

Även om patienterna är positivt inställda till att avstå från antibiotikabehandling uttryckte Göran Stiernstedt en besvikelse på Läkemedelsriksdagen på tisdagen över att minskningen av antibiotikaförskrivning går sämst av de fyra indikatorerna i överenskommelsen mellan regeringen och landstingen för att öka patientsäkerheten.

Undersökningen visar även att 80 procent av befolkningen i snitt säger sig ha tillgång till den vård de behöver. I Halland tycker sig 88 procent ha den vård de behöver medan siffran är 73 procent i Västernorrland. Förtroendet för vårdcentralerna är 64 procent i landet. De som säger sig ha högt förtroende för vården är 75 procent i Halland och 59 procent i Västernorrland.

Det är dock färre som tycker att väntetiderna till besök och behandling på sjukhus är rimliga. Rikssnittet är på 44 procent, från 58 procent i Kalmar till 39 procent i Jämtland. Majoriteten (84 procent) av befolkningen är också positivt inställda till att vårdpersonalen diskuterar levnadsvanor vid besöket.