Malariamedicin gav nobelpris

Årets nobelpris i medicin gick till personer som utvecklat nya terapier mot parasitsjukdomar.

5 okt 2015, kl 12:05
0

Annons

Årets nobelpris i fysiologi eller medicin har tilldelats William C Campbell och Satoshi Omura för deras upptäckter rörande en ny terapi mot infektioner orsakade av parasitmaskar. De upptäckte ett nytt läkemedel, Avermectin som anses ha minskat förekomsten av så kallad flodblindhet och lymfatisk filarisis, samt visat sig effektivt även mot andra parasit sjukdomar.

Den andra hälften av årets nobelpris i medicin har gått till Youyou Tu för hennes upptäckter rörande en ny terapi mot malaria. Hon upptäckte Artemisinin, ett läkemedel som drastiskt minskat dödligheten för patienter som lider av malaria. 
Hon är en av det tiotal kvinnor som tilldelats Nobelpriset i fysiologi eller medicin sedan den det instiftades 1901.

Youyou, som är kinesisk medborgare, letade i gamla örtmedicinrecept efter uppslag för att utveckla nya terapier mot malaria. Och hittade växten Artemisia annua. Tu utvecklade en reningsmetod som ledde fram till den aktiva komponenten, Artemisinin.

”De två upptäckterna har försett mänskligheten med nya sätt att bekämpa dessa sjukdomar som drabbar hundratalsmiljoner människor. Vinsterna i form av minskat lidande och förbättrad global hälsa är närmast omätbart stort”, skriver Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet i sin motivering.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng