Annons

Kvinnor saknas i hiv-studier

Trots att kvinnor utgör närmare hälften av världens hiv-smittade är de markant underrepresenterade i behandlingsstudier.

5 okt 2015, kl 10:22
1

Annons

Utifrån ett könsperspektiv har en amerikansk forskargrupp analyserat mer än 500 hiv-studier som publicerats i framträdande medicinska tidskrifter under flera decennier och som inkluderade arbeten publicerade senast 2012.

De fann att kvinnor till stor del var exkluderade från studierna. I läkemedelsstudierna var cirka 19 procent kvinnor och i vaccinstudierna cirka 38 procent.

Även om vi vet från tidigare studier på hälsoområdet att kvinnor är underrepresenterade var det kanske inte förvånande men en besvikelse med tanke på att närmare hälften av dem som lever med hiv är kvinnor, kommenterar studieförfattaren Dr Mirjam Curno resultatet.
Eftersom analysen omfattar publicerade arbeten till och med 2012 kan könsskillnaderna se annorlunda ut i studier som publicerats senare. 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng