Annons
Kemipriset för syntes av världens minsta maskiner
På sikt kan årets nobelpris i kemi, utvecklandet av molekylära maskiner, användas för att leverera läkemedel i kroppen, spår Bernard L. Feringa, en av tre som delar på årets kemipris. Foto: Istock.

Kemipriset för syntes av världens minsta maskiner

Årets nobelpris i kemi delas av tre forskare för deras design och syntes av molekylära maskiner.

5 okt 2016, kl 12:49
0

Fransmannen Jean Pierre Souvage, britten sir J. Fraser Studdart och holländaren Bernard L. Feringa delar på årets nobelpris i kemi. Det meddelade Kungl. Vetenskapsakademin.

De tre prisas för att ha utvecklat världens minsta maskiner, det vill säga molekyler vars rörelser går att styra och som kan utföra arbete om energi tillförs. Dessa nanomaskiner är mer än tusen gånger mindre än ett hårstrå och än så länge bara i början av sin utveckling.

Under tillkännagivandet av priset fanns en av pristagarna Bernard L. Feringa med på telefon, och berättade att ett användningsområde för dessa små maskiner på sikt kan vara att leverera läkemedel till specifika destinationer inne i kroppen.

– Det är fortfarande tidigt, men när du väl kan kontrollera rörelsen kan dessa maskiner transporteras i musklerna och cellerna. Man kan också se dem som små robotar som doktorn injicerar i kroppen och som sedan söker sig till exempelvis cancerceller där de levererar läkemedel, sade Bernard L. Feringa.

De tre pristagarna delar på prissumman om 8 miljoner kronor.