Annons
Dags att byta H1N1 i influensavaccin
Att en virusstam i vaccinet behålls i åtta år är mycket ovanligt.

Dags att byta H1N1 i influensavaccin

Efter åtta år uppdateras ?svininfluensa?-stammen i influensavaccinet. Men den nya virusstammen kommer att används i Sverige först nästa influensasäsong.

5 okt 2016, kl 10:23
0

Annons

Normalt byts en virusstam i influensavaccinet varje eller åtminstone vartannat år. Men de senaste åtta åren har en av virusstammarna i vaccinet varit densamma världen över; A-virus från en person i Kalifornien som våren 2009 insjuknade i H1N1.

Men nu är det dags att byta ut den. WHO vill att vaccintillverkarna ersätter den med en uppdaterad version. Vaccinet med det uppdaterade H1N1 viruset kommer att användas på södra halvklotet när influensasäsongen börjar där vintern 2017. Det influensavaccin som används i Sverige under den kommande säsongen kommer inte att innehålla den nya stammen eftersom det vaccinet redan producerats.

– Men man kan utgå ifrån att när det så småningom blir dags för vaccinering i Sverige nästa vinter kommer stammen att vara utbytt här också, eftersom det normalt är samma virusstammar som cirkulerar på södra och norra halvklotet säger Anders Tegnell epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Skälet till ändringen är enligt WHO:s experter upptäckten att det nuvarande vaccinet inte längre skyddar människor i 30-års åldern och sen medelålder så bra mot H1N1. Normalt ska friskna vuxna personer svara bäst på vaccinet. Men under de senaste säsongerna har det inte varit fallet när det gäller H1N1-komponenten. Barn och äldre har däremot fortsatt haft ett gott skydd.

Virusstammen från Kalifornien byts på WHO-experternas inrådan ut mot ett virus i samma H1N1 familj från en patient i Michigan 2015. WHO:s expertråd för vacciner träffas två gånger om året för att analysera vilka influensavirus som cirkulerar runt om i världen och rekommenderar om och vilka förändringar som behövs i vaccinet.

Trots att vaccinet på norra halvklotet inte innehåller den uppdaterade stammen räknar experterna inte med allvarligare utbrott av H1N1 den här säsongen. Skälet är att H1N1 dominerade influensafallen förra vintern och man räknar därför med att den virusfamiljen ligger lägre i år.