Lindrigt sjuka ska kopplas till apotek

I november startar ett försök med sjukvårdsrådgivning via Apoteket AB.

6 okt 2015, kl 08:21
2

Studiens syfte är att ta fram resultat som visar om det är möjligt att i framtiden hänvisa människor med lindriga sjukdomssymtom till apotekens farmaceuter.

Studien som är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Sjukvårdsrådgivningen och Apoteket AB ska genomföras under november månad. Hälften av en slumpvald patientgrupp med sjukdomssymtom som av en sjuksköterska bedöms som lindriga ska erbjudas apotekets rådgivning. Den andra hälften skickas till primärvården.

Att omdirigera lindrigt sjuka skulle spara stora belopp inom primärvården. Fick man över alla ”onödiga” läkarbesök till apotek handlar det om drygt tre miljarder kronor till primärvården, enligt siffror från Sveriges läkarförbund.
Under våren 2016 ska resultatet från studien redovisas.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Låter lovande. Innebär detta att apoteken också blir inkluderade i patientdatalagen och har journalföringskrav? För spårbarhetens skull känns det orimligt att sakna dokumentation om en lindrig åkomma skulle visa sig vara ej så rimlig efter besöket på apoteket, eller om farmaceuten skulle ge klart felaktiga råd. Likaså ett remissförfarande, då IVO inte accepterat muntlig remiss till andra vårdgivare som tillräckligt för patientens bästa.

    Detta gäller naturligtvis även vid strukturerade läkemedelssamtal.

    Detta förfarande är något jag personligen välkomnar.

  2. Alltså….är det bara jag alltid trott att apoteket är första stoppet. Hur inpräntad är man inte med gränsdragningar om det är ett fall för sjukvården eller något patienten/kunden kan behandla själv? Känns som en väldig nyhet för alla som inte jobbar på apotek.