Annons

Tarmbakterier indikerar om barn utvecklar astma

Forskare har upptäckt fyra bakterier som tycks minska risken för barn att få astma.

6 okt 2015, kl 08:47
0

Annons

Forskare har upptäckt ett samband mellan tarmbakterier hos små barn och astma.

Det är en grupp kanadensiska forskare som upptäckt ett samband mellan tarmbakterier och astma. De upptäckte i sin forskning fyra bakterier som tycks minska risken för barn att utveckla sjukdomen.

Upptäckten kan på sikt bidra till ett enkelt och säkert sätt att identifiera barn i riskzonen och kanske, i förlängningen leda till en behandling.

Forskarna jämförde tarmfloran hos 319 bebisar med och utan astmasymtom som rekryterats till en kanadensisk utvecklingsstudie kallad CHILD, Canadian Healthy Infant Longitudinal Development Study.
Till den studien har man sedan 2010 rekryterat 3 000 gravida mödrar och följer sedan dess familjerna. Bland annat tar man avförings- och urinprov från barnen vid tre månader samt vid ett, tre och fem års ålder och gör noggranna läkarundersökningar av barnen.
Forskarna plockade ut barn som visat tecken på astma samt en kontrollgrupp som inte gjort det.

I avföringsproven såg forskarna att hos barn som vid fem års ålder utvecklat astma hade förekomsten av fyra bakteriesläkten minskat kraftig i avföringsprovet som togs när barnen var tre månader. Avsaknaden av de fyra bakteriesläktena, Lachnospira, Veillonella, Faecalibacterium och Rothia vid tre månader var vid ett årsprovet återställd. Enligt forskarna kan det tyda på ett kort fönster under barnets 100 första dagar där bakterierna spelar en avgörande roll.
De kanadensiska forskarna ska nu gå vidare och upprepa studien på 500 nya kanadensiska barn och barn från Ecuador.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng