Lundbeck ville betala indisk industri för att stoppa generika

Det danska läkemedelsföretaget Lundbeck har försökt betala en indisk fabrik för att inte producera generiska citalopram. Det framkom vid en av de otal rättstvister som företaget nu bedriver för att bevara sin monopolställning.

11 feb 2003, kl 12:39
0

Lundbeck har försökt betala den indiska läkemedelsfabriken Matrix för att den under en period inte skulle framställa generiskt citalopram. Det framkom när dom föll i en norsk domstol nyligen.

Domstolen dömde till de generiska företagens fördel och ansåg alltså inte att den generiska framställningen i Indien innebär patentintrång i processen. Domstolen kritiserar i sitt utslag Lundbecks tilltag att försöka förmå Matrix att lägga ned produktionen.

? Man kan ifrågasätta etiken med den här typen av transaktioner för försöka bevara sin monopolställning, skriver den norska domstolen.

Även det norska konkurrensverket har kritiserat försöket.

Efter att domen föll i Norge för ett par dagar sedan föll Lundbecks aktier med fem procent på Köpenhamns fondbörs.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng