Generiskt simvastatin blev prissatt

Patentet på simvastatin har inte gått ut än, men Ratiopharm har fått ett pris beslutat i god tid av Läkemedelsförmånsnämnden.

10 feb 2003, kl 18:43
0

Annons

Patentet på simvastatin (MSD:s storsäljare Zocord) går ut senare i år. Ratiopharm har inte för avsikt att sälja sin kopia förrän det är tillåtet. För att sälja generika måste man först få godkännande av Läkemedelsverket. Först därefter kan man ansöka om ett pris, och efter det kan man gå tillbaks till Läkemedelsverket för att ansöka om utbytbarhet. Utbytbarheten är avgörande för lönsamheten, eftersom recept på Zocord då per automatik ersätts med det billigaste alternativet.

Genom att vara ute i god tid undviker Ratiopharm den situation som nu uppstått med omeprazol. Där har patentet gått ut, men Losec har ännu inte fått någon konkurrens eftersom Läkemedelsverkets godkännande hade tagit längre tid än Ratiopharm hade räknat med.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng