Liten fördel med lumiracoxib

Andra generationens mest specifika cox 2-hämmare, lumiracoxib, erbjuder små fördelar jämfört med naproxen och ibuprofen. Det menar kommentatorerna till Targetstudien.

20 aug 2004, kl 16:09
0

Annons

Lumiracoxib tillhör andra generationens coxiber. Den påstås vara den mest selektiva cox 2-hämmaren av coxiberna och har nu jämförts med naproxen och ibuprofen i Targetstudien (se faktaruta).

I den kardiovaskulära substudien sågs ingen statistiskt signifikant skillnad mellan grupperna. Däremot sågs en statistiskt signifikant skillnad i den gastrointestinala studien till lumiracoxibs fördel.

I en kommentar i en artikel i Lancet med rubriken ?A coxib a day won?t keep the doctor away? skriver Eric J Topol och Gary W Falk att studien än en gång lyfter upp problematiken med en ökad förekomst av hjärtinfarkt, nu bland dem som fick lumiracoxib (18) jämfört med dem som fick naproxen (10) och ökade bland dem som inte samtidigt tog lågdos Asa. Skillnaden var dock inte statistiskt signifikant sågs inte i jämförelsen med ibuprofen.

Topol och Falk menar att den ökade risken för hjärtinfarkt ligger i linje med vad som tidigare visats i andra studien, speciellt då naproxen använts som jämförelse. Kommentatorerna menar också att populationen var alltför frisk, då en stor del hade exkluderats på grund av koronar hjärtsjukdom, och att detta hade gjorts medvetet vid studiens design. Endast två procent av deltagarna hade haft en hjärtinfarkt eller en revaskularisering.

Kommentatorerna påpekar också att lumiracoxibs hepatotoxiska effekt var tre gånger så stor som de jämförande substansernas. Deras slutsats är att lumiracoxibs fördel är liten jämfört med naproxen och ibuprofen.

Lumiracoxib är godkänt i England, som också är europeiskt referensland. Däremot är lumiracoxib inte godkänt i Sverige.

? Den europeiska ömsesidiga godkännandeproceduren är på gång och ett svenskt godkännande beräknas till någon gång under första kvartalet 2005, säger Kiki Hedman, informationschef på Novartis.

Förutom i England är lumiracoxib också godkänt i Australien, Argentina, Brasilien, Mexico, ett flertal länder i Latinamerika samt i Ukraina.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng