Lista på läkemedel som ska prissänkas

Ett drygt hundratal företag ska nu ansöka om att få priset på sina 15 år gamla läkemedel sänkta.

12 nov 2013, kl 16:39
1

Enligt uppgörelsen mellan regeringen och Läkemedelsindustriföreningen ska priset sänkas på läkemedel vars första godkännande skedde för 15 år sedan och där det saknas priskonkurrens. Uppgörelsen skrevs på för att slippa den referensprissättning som Lif ogärna vill ha.

Det är ett hundratal produkter, 42 olika substanser, vars pris nu ska sänkas med i snitt 7,5 procent. Totalt uppgår den sammanlagda försäljningen av de här produkterna till drygt 7 miljarder kronor om året. TLV har upprättat en lista över de läkemedel där priset i enlighet med uppgörelsen ska sänkas inför 2014.

Totalt är 128 företag berörda och TLV räknar med en kostnadsminskning på 400 miljoner kronor nästa år.Men det är företagen som ska ansöka om prissänkningen innan TLV kan fatta beslut. Ansökningarna ska ha inkommit senast den 20 november. Däremot har myndigheten upprättat en lista med de förväntade prissänkningarna.
Till exempel kommer Pulmicort Turbohaler 100 mikrogram/dos 200 doser att sänkas från 223 kronor till 208 kronor och Lamictal, 56 tabletter, 25 mg från 88,50 kronor till 82,82.Vissa läkemedel med substanser som topiramat, somatropin och risperidon tillhör de som ska bli billigare efter årsskiftet.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng