Uppgörelse ger lägre läkemedelspriser

Läkemedelsbranschen och regeringen har kommit överens om lägre priser på äldre läkemedel. Sofia Wallströms förslag till ny prismodell förkastas därmed.

6 sep 2013, kl 09:19
0

Läkemedelsindustriföreningen, Lif, har varit mycket kritisk mot den prismodell som Sofia Wallström föreslog i ett delbetänkande av läkemedels- och apoteksutredningen. Nu har branschföreningen gjort en uppgörelse med regeringen, skriver Dagens Nyheter. 

Uppgörelsen innebär att priserna på receptbelagda läkemedel som är äldre än 15 år sänks med 7,5 procent efter årsskiftet. Därefter kommer prissänkningen automatiskt 15 år efter godkännande.
– Problemet har varit att när det inte funnits någon generika som kan konkurrera så har vi i jämförelse med många andra länder hamnat på en väldigt hög prisnivå, säger socialminister Göran Hägglund till DN.

Enligt beräkningar från socialdepartementet kommer prissänkningen att innebära en besparing på 400 miljoner kronor nästa år, och det dubbla året efter.

Uppgörelsen kommer att ingå i statsbudgeten som presenteras om två veckor, enligt tidningen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng