Lipitor 10 mg ut ur förmånen idag

De rättsliga turerna kring blodfettssänkande Lipitor fortsätter. Från och med idag, den 1 juni,  kommer Lipitor i styrkan 10 mg inte
längre att ingå i förmånen. Det står klart efter ett beslut från
kammarrätten i fredags.

1 jun 2009, kl 12:52
0

Annons

I sin genomgång av av blodfettssänkande medel beslutade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket i februari att bland annat Lipitor (atorvastatin) i styrkan 10 mg inte längre skulle ingå i läkemedelsförmånen. Pfizer överklagade beslutet till Länsrätten i Stockholms län och begärde också inhibiering av TLV:s beslut i väntan på domen.

Länsrättens slutgiltiga dom har inte kommit men den har däremot beslutat att häva inhiberingen av TLV:s beslut. En inhibering innebär att TLV:s beslut inte gäller i väntan på domen och att Lipitor skulle ha ingått i förmånen fram till dess.

Pfizer överklagade inhibitionsbeslutet till kammarrätten. Kammarrätten gick dock på länsrättenslinje och upphävde inhiberingen. Det innebär att Lipitor 10 mg från och med den 1 juni inte ingår i förmånen.

Crestor i styrkan 5 mg kommer också att tas ur förmånen idag, liksom     Lescol, Lescol Depot och Pravachol Zocord. Den sista  förlorar subventionen för alla förpackningar utom en.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng